Welcome to Don Bosco English Medium School, Monigram

Don Bosco English Medium School situated at Monigram under Sagardighi P.S. and Block in the civil district of Murshidabad in West Bengal, established in 2005 (31st march) is administered by the Registered Society of The Roman Catholic Diocese of Krishnagar.

The School has been Provisionally affiliated to this Council for a period of five years to prepare and enter candidates for the Indian Certificate of Secondary Education(Year 10) Examination. The school will seek for Permanent Affiliation in course of time.

Although the school is meant for the Christian students, the provision is made for the admission of non-Christian students. Lessons on moral principles and conduct will be given to students, irrespective of caste or creed.

The School came into existence in 2005, is a Christian minority institution, coming within the preview of "Article 30, clause (1) of the Constitution of India, Imparting Education" and pervasive to all.

Latest Notice

summer holiday

Date: 23.5.2020

Summer holiday

Image icon notice copy.jpg

ICSE exam time table for incomplete subjects

ICSE exam time table for incomplete subjects.

Image icon 20200522_185733.jpg

Class-I-Hindi-Chapter-I to IV

Date: 12.5.2020 PDF icon class-i Hindi-chapter-I to IV.pdf

Class-III

1. Englsh Literture-https://youtu.be/AZbWvtO5Fas

2. English Literature-Class – III
English literature
Compression
Answers: 
A. Fill in the blanks........... .
1. Wooden seat
2. Fireplace
3. Cheese
4. Heidi
5. Mountain 
B. Reference to context
1. Where am I going to sleep, Grandfather? 
a) Little girl Heidi is speaking to Grandfather.
b) Because there was only one room and in it only  grandfather’s bed.
c) Grandfather’s reply was, “Wherever you want.” 
2. What do you think it is, Heidi?
a) Grandfather is talking to Heidi. 
b) They are talking about the chair.
c) Yes, Heidi liked the speaker's idea. 
Word wonder 
Singular words to plural  
1. nurse- nurses ,  person- persons 
2. gardener – gardeners ,  leaf- leaves 
3. thief- thieves , house – houses 
4. Sheep – sheep,  field – fields 
5. Farmer – farmers , rat - rats 

Class-UKG

Date: 23/4/2020

1. Converstation-

1.   What is your name?

My name is ……………………

2.   What is your father’s name?

My father’s name…………………….

3.   What is your mother’s name?

My mother’s name is …………………

4.   How old are you?

I am four years old.

5.   Where do you live?

I live in Monigram

I live in Sagardighi

I live in Raghunathganj

6.   Where is your school?

My school is in Monigram

7.   In which school do you read?

I read in Don Bosco English Medium School, Monigram.

8.   Who is your Principal?

My principal’s name is Fr. Yacub Ekka

9.   Who is your Vice Principal?

My vice Principal is Sr. Nivedita

10. In which class do you study?

I study in class UKG

11. Who is your class teacher?

My class teacher is ………………………..…

12. How do you come to school?

I come to school by bus / Auto / Bike.

13. How many brothers do you have?

I have …….. Brothers  / I have no brother.

14. How many sisters do you have?

I have …….. sisters

I have no sisters.

15. Who helps you to put on your dress?

My mummy helps me to put on my dress.

16. What is your father?

My father is a doctor /an officer/ a businessman/ police man

17. Do you greet your Sisters / Miss daily?

Yes, I greet my Sisters/ Miss daily.

18. What day is today?

Today is Monday/ Tuesday/ .………

19. Do you feel hot today?

Yes, I feel hot today.

No, I don’t feel hot today.

20. Do you have class on Saturday?

Yes, I have class on Saturday.

No, I don’t have.

21. What day is tomorrow?

Tomorrow is Sunday/ Monday.

22. What day was yesterday?

Yesterday was Monday/ Tuesday.

23. How many days are there in a week?

There are seven days in a week.

24. Which is the first day of the week?

Sunday is the first day of the week.

25. Do you study your daily lesson?

Yes, I study my daily lesson.

26. Do you know to draw picture?

Yes, I know to draw.

27. Do you write neatly?

Yes, I write neatly.

28. Do you come to school daily?

Yes, I come to school daily.

29. Have you brought pencil and book?

Yes, I have brought pencil and book.

30. What should you say when you are late?

Sorry for being late.

31. Do you obey your parents/teachers?

Yes I obey my parents/teachers.

32. Do you shine your shoes daily?

Yes, I do shine my shoes daily.

33. Do you comb your hair?

Yes, I comb my hair.

34. Which is the last day of the week?

Saturday is the last day of the week.

35. What time do you reach school?

I reach school at ____ am.

36. What time is your assembly?

Our assembly is at ____ am.

37. What time do you go to bed?

I go to bed at 8.00 / 9.00 pm.

38. Who is your best friend?

My best friend is ………………..

39. How are you?

I am fine, thank you.

40. Which is your favourite game?

My favourite game is ………………..

41. Do you love your teachers?

Yes, I love my teachers.

42. Do you love your school?

Yes, I love my school.

43. Was yesterday a holiday?

Yes, yesterday was a holiday.

Or

No, yesterday was not a holiday.

44. Is tomorrow a holiday?

We celebrate teacher’s day on 5th September.

Yes, tomorrow is a holiday. Or

No, yesterday is not a holiday.

45. Is there class tomorrow?

Yes, there is class tomorrow.

46. Do you feel cold today?

Yes, I feel cold today.

No, I don’t feel cold today.

47. Have you done the homework?

Yes, I have done the homework.

No, I have not done the homework.

48. Did you complete the class work?

Yes, I completed the class work.

No, I did not complete the class work.

49. Can you sing a song?

Yes, I can sing a song.

50. What is the next period?

Next period is English/ Hindi………..

2.Rhymes-

https://youtu.be/WnIRtTbv1LI

https://youtu.be/8JO-h7PsBtw

https://youtu.be/Zuba0dycN0E

https://youtu.be/Mt-auvgjZhk

PDF icon Conversation UKG.pdf

Class-LKG

Date: 23/4/2020

1. Conversation-

  1. What is your name?

Ans: My name is ______________________

2.       What is your father’s name?

Ans: My father’s name is _______________

3.       What is your father?

Ans:  My father is ______________________

4.       What is your mother’s name?

Ans: My mother’s name is _______________

5.       How are you?

Ans: I am fine thank you.

6.       How old are you?

Ans: I am ______ years old?

7.       How many brothers do you have?

Ans:  I have ________ brothers.

8.       How many sisters do you have?

Ans:  I have _____ sisters.

9.    What is the name of your school?

Ans:            The name of my school is Don Bosco Eng. Med. School, Monigram.

10.       What is the name of your principal?

Ans:     The name of my principal is Fr. Yacub Ekka.

11.       Which class do you read in?

Ans:     I read in class ___________

12.       What is the name of you class Teacher?

Ans:     The name of my class teacher is ___________

13.       When do you go to bed?

Ans:     I go to bed____________________

14.       Where do you live in?

Ans:     I live at ___________________

15.       Where is your post office?

Ans:     My post office is ___________________

16.       Where is your  Police station?

Ans:     My police station is_______

17.       What is the name of your district?

Ans:     The name my district is _____________

18.       What is the name of your state?

Ans:     The name of my state is _____________

19.       What is the name of your country?

Ans:     The name of my country is __________

 

DON BOSCO ENGLISH MEDIUM SCHOOL, SAGARDIGHI *MONIGRAM * RAGHUNATHGANJ

Subject : Conversation, Class : LKG

20.     How many days are there  in a week?

Ans:  There are 7 days in a week?

21.     How many days are there in a month?

Ans:  There are 30 days  in a month.

            There are 31 days in a month.

22.     How many months are there in a year?

Ans:     There are 12 months  in a year.

23.       How many days are there  in a year?

Ans:     There are 365 days in a year.

24.       When do you get up?

Ans:     I get up at __________

25.       Which colour  do you like most?

Ans:     I like most Red / Green / Yellow / Blue colour.

26.       Which food do you like most?

Ans:     I like sandwich / chiken /mango/ cake.

 27.      What is  the name of your vice-principal?

 Ans:    The name of vice-principal is Sr. Nivedita.

  28.     How do you wish in the morning?

  Ans:    I wish in the morning by saying good morning.

  29.     How do you wish in the afternoon?

 Ans:    I wish  in the afternoon by saying good afternoon.

Ans:     I wish in the evening by saying good evening.

 

DON BOSCO ENGLISH MEDIUM SCHOOL, SAGARDIGHI *MONIGRAM * RAGHUNATHGANJ

Subject : Conversation, Class : LKG

30.       How do you wish in the evening?

Ans:     I wish in the evening by saying good evening.

31.       What do you say before going to bed at night?

  Ans:     I say good night.

  32.      Do you love your teachers?

  Ans:    Yes, I love my teachers.

  33.      Do you love your school?

  Ans:    Yes, I love my school.

  34.      Do you feel hot today?

  Ans:    Yes, I feel hot today?

No, I don’t feel hot today?

   35.     Do you know to draw picture?

   Ans:   Yes, I know to draw.

             No, I don’t know to draw.

36.        Who is our Prime Minister?

Ans:      Our Prime Minister is____________________

37.        Who is our Chief  Minister?

Ans:      Our Chief Minister is____________________

 

 

PDF icon Conversation LKG.pdf